BIO
Certificarea BIO atestă faptul că produsele sau ingredientele din compoziția acestora provin din agricultura ecologică. Agricultura ecologică promovează metode sustenabile și practici agricole în armonie cu natura ce au ca scop protejarea mediului înconjurător și protejarea sănătății publice (interzicerea utilizării de îngrășăminte sintetice și pesticide de natură chimică, creșterea animalelor în aer liber, conservarea resurselor naturale, utilizarea surselor alternative de energie etc).
VEGAN
Alimentele și cosmeticele certificate Vegan sunt produse care nu conțin niciun ingredient de origine animală, cum ar fi: lapte, ouă, miere, ceară de albine, gelatină etc.
Spre deosebire de persoanele vegetariene care au exclus carnea din alimentația zilnică dar continuă să consume produse lactate, veganii nu consumă niciun produs alimentar de origine animală și totodată aleg să nu poarte articole vestimentare confecționate din materiale care provin de la animale (lână, mătase etc).
NON-GMO
Certificarea Non-GMO reprezintă garanția că produsele nu conțin organisme modificare genetic în laborator. Procesul de modificare genetică presupune înlăturarea unei gene din ADN-ul unui organism (agent patogen, animal etc) și combinarea ei cu ADN-ul unei plante alimentare. Acest proces este periculos prin prisma modificărilor pe care le poate aduce în funcționarea celorlalte gene, respectiv prin determinarea apariției de toxine și alergeni in noile organisme obținute.
KOSHER
Kosher provine de la cuvântul "kasher" care înseamnă "potrivit" în limba ebraică. Această certificare se acordă de către un rabin sau o agenție de certificare specializată, acelor produse considerate pure, a căror metode de obținere și preparare corespund cu practicile, regulile și cerințele culinare ale evreilor. Există și adepți ai dietei Kosher de alte religii care aleg acest regim alimentar din motive legate de sănătate sau siguranță a alimentelor. Logo-ul certificării Kosher acordată în Statele Unite ale Americii de către Uniunea Ortodoxă a Evreilor din America.
FAIRTRADE
Fairtrade, sau comerțul cinstit, este un parteneriat prin care marile companii se angajează să asigure un preț corect pentru produsele și munca producătorilor din țările mai puțin dezvoltate. Mișcarea Fairtrade urmărește așadar stabilirea unui câștig echitabil pentru cele 2 părți implicate in activitatea de comerț. Pentru ca un produs să fie certificat Fairtrade, este de ajuns să conțină un singur ingredient care provine din comerțul cinstit. Imaginea alăturată reprezintă logo-ul internațional al certificării fairtrade acordată de către Fairtrade Labelling Organisations International.
ECOCERT
Ecocert este cea mai mare organizație de certificare a produselor organice din Franța, cu filiale în toată lumea ce supraveghează ca alimentele, cosmeticele, detergenții și textilele certificate să respecte întru-totul standardele și cerințele impuse de Ecocert.
RAW
RAW este termenul în engleză al cuvântului "crud". Produsele RAW nu sunt prelucrate termic în momentul producției, aspect ce favorizează păstrarea intactă a substanțelor nutritive și proprietăților caracteristice acestora.
100% NATURAL
Definiția unui produs 100% natural nu este reglementată de lege, însă această etichetă este atribuită produselor care nu au în compoziție diverși înlocuitori sau ingrediente sintetice. De exemplu, mierea etichetată drept 100% naturală înseamnă că provine direct de la albine și nu conține zahăr adăugat sau alți îndulcitori care ar putea imita gustul dulce specific acesteia.
FĂRĂ ZAHĂR
Produsele etichetate drept fără zahăr sunt cele în a căror compoziție nu a fost adăugat zahăr. Acestea însă pot conține zahăr în mod natural, cum este cazul mierii și a dulcețurilor de fructe care conțin fructoză, sau pot conține alți îndulcitori (îndulcitor de ștevie, melasă, sirop de arțar etc).
FĂRĂ GLUTEN
Prezența etichetei fără gluten semnalează faptul că produsele nu conțin această proteină ce se găsește în mod normal in cereale și produse derivate. Alimentele fără gluten sunt recomandate persoanelor care suferă de boală celiacă (intoleranță la gluten).
FĂRĂ PARABENI
Eticheta fără parabeni este atribuită produselor de îngrijire care nu au în compoziție aceste ingrediente chimice. Parabenii sunt utilizați în compoziția cosmeticelor pentru a preveni dezvoltarea microorganismelor, și implicit pentru a prelungi durata de valabilitate a acestora. Cei mai cunoscuți parabeni sunt: metilparabenii, propilparabenii și butilparabenii.
FĂRĂ BPA
În cazul în care identifici logo-ul BPA Free pe un produs, înseamnă că ambalajul respectiv nu conține BPA (Bisfenol A), substanță chimică ce imită activitatea, respectiv caracteristicile estrogenului, și poate declanșa apariția anumitor afecțiuni. BPA-ul este utilizat în fabricarea ambalajelor de plastic datorită capacității sale de a conferi un plus de duritate, însă studiile au arătat că substanța se poate infiltra din ambalaj în conținutul propriu-zis al acestuia.
HIPOALERGENIC
Produsele hipoalergenice (cosmetice, detergenți etc) sunt produsele a căror utilizare este mai puțin probabil să declanșeze iritații și alte reacții alergice deoarece din compoziția lor au fost înlăturate substanțe cunoscute pentru capacitatea de a provoca astfel de manifestări. Însă, acest lucru nu înseamnă neapărat că riscul de reacții alergice este eliminat complet întrucât fiecare are o piele diferită, cu un anumit grad de sensibilitate față de anumite substanțe.
HANDMADE
Produsele handmade sunt produsele lucrate manual, fără intervenția utilajelor de producție în masă. Handmade pot fi atât alimente precum dulcețuri, ciocolată etc, cât și săpunuri, creme și alte cosmetice. Produsele lucrate manual sunt unice deoarece surprind spiritul creativ și dăruirea celui care le creează.
AYURVEDIC
Ayurveda este medicina tradițională indiană și totodată unul din cele mai vechi sisteme medicale din întreaga lume, practicat încă de acum 3.000 de ani. Produsele ayurvedice sunt create având în vedere principiile de bază, practicile, credințele și valorile caracteristice acestui sistem medical.