SanoVita  Năut boabe 1kg Sanovita Alimentare

-20%
15,49 Lei   12,39 Lei
  • Bogat in fibre
  • Plin de proteine (24%)
  • Plin de vitamine si minerale: calciu, fosfor, magneziu, silicium, potasiu, fier, vitamina C si vitaminele din compelxul B.
  • Continut important de flavonoide cum ar fi kaempferolul si quercetina, acid fenolic, antocianine si molibden.
In stoc

Durata de livrare: 24h

Cod Produs: 00000627 Ai nevoie de ajutor? 0723593373 / 0720046738
Adauga la Favorite Cere informatii Comanda rapida
  • Descriere
  • Review-uri (0)

Ingredient unic: naut. Produsul nu provine din culturi modificate genetic.

Descriere:
Stiai ca nautul este, dupa fasole si soia, a treia cea mai raspandita leguma din lume? Ea se cultiva in peste 45 de tari pe o suprafata care depaseste 9 milioane de hectare. Te intrebi de ce s-a ajuns la aceasta raspandire a nautului? Acest lucru se intampla datorita valorii sale deosebite alimentare: compozitia este bogata in proteine (. 4%), saruri minerale si in complexul de vitamine B, la care se adauga un procent important de hidrati de carbon si grasimi. Aceste caracteristici il fac un bun inlocuitor al carnii din punct de vedere al valorii nutritive si depasind-o pe aceasta din punct de vedere al beneficiilor pentru organism.

Ce este nautul?

Nautul (numit si garbanzo-beans sau mazarea berbecilor) este o planta de origine asiatica, cunoscuta inca din antichitate, dar extrem de raspandita si acum, in modernitate, intrucat este consumata cu mare placere nu doar de catre vegetarieni, ci si de toti cei care doresc sa se hraneasca sanatos. Boabele de naut pot fi incluse intr-o multitudine de retete si in diverse forme: supa, fiert (humus), prajit (falafel), in salate, sub forma de faina in produse de patiserie. Nautul este bogat in fibre si proteine, putand inlocui cu succes carnea. Este o sursa de vitamina B, de acid folic, de minerale – magneziu, fosfor, potasiu, calciu, de oligoelemente (oxid de fibre). Beneficiile nautului in alimentatie sunt multiple: pentru digestie, pentru sistemul cardiovascular, in curele de slabire, are efect antioxidant, e recomandat diabeticilor.

Aspectul si originea nautului

Originea nautului este cumva incerta. Se presupune ca ar poveni din Turcia, dar a fost cultivat inca din timpuri stravechi in intreg bazinul mediteraneean. La vremea aceea era cunoscut mai degraba ca un aliment cu care se hranea patura saraca a societatii din Atena, Roma si Egipt, desi uneori si nobilii il consumau cu placere, dar nu cu aceeasi frecventa.

Boabele de naut, putin mai mari decat mazarea si de forma neregulata, sunt cultivate azi in cea mai mare masura in India si Pakistan, de unde se exporta in intreaga lume. De la naut consumam atat pastaile tinere, de culoare verde, preparate ca supe sau mancaruri diverse, cat si boabele prajite si macinate, in diferite forme, dintre care cea mai interesanta ar fi cea de inlocuitor de cafea.

Nautul nu are numai utilizare alimentara, ci si terapeutica. In medicina traditionala europeana se foloseste pentru  reducerea arsurilor gastrice si ca aliment tonic, in timp ce medicina indiana utilizeaza nautul pentru tratarea unor  boli ale gatului, dar si ale ficatului, vezicii biliare sau pielii.

Se cunosc mai multe varietati de naut, diferite ca forma si aspect, insa cel mai intalnite sunt doua: una mare, de culoare bej-galbuie si alta cu diametru mai mic, cu o nuanta rosiatica.

Nautul iubeste caldura, fiind, de altfel, planta care suporta cel mai bine seceta dintre legumele cultivte pentru boabe, motiv pentru care se preteaza pentru a fi cultivat si in Romania, in Dobrogea, Campia Dunarii, Campia de sud a Moldovei si Campia de Vest.

Proprietatile nutritive ale nautului

Am vazut ce este nautul, dar vrei sa stii si ce gust are? Nautul are gust de alune si o textura cremoasa, fiind iubit de vegetarieni, care il folosesc in preparate dintre cele mai diverse. Si bebelusii il accepta usor. Introducerea lui in alimentatia celor mici incepe de la varsta de 10-12 luni, dar, dintre formele de naut care se gasesc comercializate pe piata se recomanda evitarea conservelor de naut gata fiert, care pot sa contina sare si aditivi, in favoarea nautului boabe uscat, cum poti gasi si pe site-ul Sano Vita, iar produsul nu provine din culturi modificate genetic.

Nautul are un indice glicemic scazut, motiv pentru care dieta cu naut este indicata pentru persoanele care sufera de diabet, iar contintul de fibre il recomanda celor care doresc sa isi mentina o greutate echilibrata.

In general plantele leguminoase sunt un supliment bun in alimentatia ta, dar iata cateva detalii legate de proprietatile nutritive ale nautului, care iti vor dezvalui de ce aceasta este cu totul special:

  • bogat in fibre
  • plin de proteine (24%)
  • plin de vitamine si minerale: calciu, fosfor, magneziu, silicium, potasiu, fier, vitamina C si vitaminele din compelxul B.
  • continut important de flavonoide cum ar fi kaempferolul si quercetina, acid fenolic, antocianine si molibden.

O cana de naut fiert de aproximativ 160 de grame contine:

  • 269 de calorii
  • 45g carbohidrati
  • 15g proteine
  • 12g fibre
  • 8g zahar

 

Scrie un review


Suport clienti Program de lucru: Lu-Vi, 09:00-18:00

0723593373 0720046738 office@biotransilvania.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!