Lapte de migdale VS. Lapte de ovaz: Care este mai sanatos?

Lapte de migdale VS. Lapte de ovaz: Care este mai sanatos?
Lapte de migdale VS. Lapte de ovaz: Care este mai sanatos?

Laptele vegetal, o raritate in anii trecuti, se regaseste in tot mai multe magazine, restaurante si cafenele!  Tot mai des intalnim diverse bauturi vegetale care tin locul controversatului lapte de vaca. Mai nou laptele vegetal se face din cereale, pseudocereale,nuci, dar cel mai popular ramane laptele de ovaz si laptele de migdale!  Fie ca vorbim de unul sau de altul ele trec prin procese similare de fabricatie si sunt produse fara lactoza.

Laptele de ovaz se obtine prin hidratarea ovazului in apa, blendarea ulterioara si strecurarea acestuia pentru a obtine o bautura naturala, dulce, cremoasa si vegetala! In ceea ce priveste migdalele acestea sunt hidratate, blendate si apoi strecurate pentru a obtine un lapte usor aromat care acompaniaza perfect o cafea, fulgii de ovaz dimineata sau este folosit cu succes ca inlocuitor al laptelui in diverse retete.

Pe masura ce produsele pe baza de plante catiga tot mai mult teren in dieta noastra, din motive de sanatate dar si de sustenabilitate, laptele vegetal devine tot mai folosit, fiecare in parte avand avantaje si dezavantaje. La urma urmei este vorba de ce ti se potriveste! Fiecare din noi suntem unici si de multe ori hrana unui individ este otrava altuia.

Valoarea nutritionala este substantial diferita in ceea ce priveste grasimile si carbohidratii, dar si caloriile. Este necesar sa acordam atentie sporita la adaosul de zahar si aditiv (uleiul este un aditiv des intalnit, prevenind separarea apei si ovazului, conferind o textura cremoasa bauturii)! Mai multe bauturi vegetale din migdale sau ovaz sunt imbunatatite cu vitamine si minerale, ceea ce este un aspect pozitiv.

Laptele de ovaz este in general mai bogat in calorii si macronutrienti iar daca este fortificat cu vitamine si minerale, poate furniza  o cantitate semnificativa d evitamina D si calciu, substante esentiale pentru o viata sanatoasa.  Si laptele de migdale este imbunatatit cu cu vitamina D, vitamina E si vitamina B12.

In functie de modul in care sunt prelucrate ambele tipuri de lapte pot contine aditivi, daunatori sanatatii noastre, cum ar fi caragenanul, un emulgator folosit pentru ingrosare. Mai putem intalni zahar adaugat si alte arome.

Avantaje si dezavantaje

Laptele de ovaz- avantaje
este optiunea ideala pentru cei care doresc o bautura vegetala cu textura asemanatoare  laptelui de vaca, dar fara lactoza, ideal pentru cafea si cereale. Deoarece majoritatea producatorilor folosesc emulgatori, acesta nu se separa cand este adaugat la cafea sau cand este folosit pentru coacere.
contine o cantitate mica de fibre per portie, poate contribui la senzatia de satietate
nu contine nuci (ideal pentru cei care prezinta diverse alergii)




Lapte de ovaz- dezavanataje
contine adesea aditivi- zahar, ulei, arome, stabilizatori, emulgatori. E necesar sa citim bine eticheta!
desi natural fara gluten, ovazul poate fi contaminat cu gluten atunci cand este procesat intr o fabrica unde se  proceseaza si alte cereale cu gluten
in cazul in care nu se foloseste ovaz organic, acesta poate prezenta reziduri de pesticide

Laptele de migdale - avantaje 
o optiune excelenta pentru cei alergi la lactate
contine grasimi nesaturate sanatoase, care reduc riscul bolilor de inima si scade inflamatia
are o aroma dulce, de nuci, si chiar si atunci cand nu este indulcit este excelent in smoothiuri, bauturi cu cafea si produse de patiserie
scazut in calorii si carbohidrati, ceea ce il face o alegere mult mai buna pentru cei care vor sa slabeasca

Laptele de migdale- dezavantaje
este adesea indulcit cu zahar
prezinta arome adaugate, aditivi pentru a preveni separarea atunci cand este adaugat in bauturi calde


Cand alegeti laptele potrivit pentru voi, faceti aceasta alegere in functie de nevoi si obiective. Atunci cand ai intoleranta la lactoza, trecerea la un lapte vegetal poate fi descurajanta dar, cu siguranta daca va acordati putin timp o sa reusiti! Nu uitati!  Cititi eticheta si alegeti produsele fara zahar adaugat!
Atat laptele de migdale cat si laptele de ovaz sunt foarte usor de facut acasa si atunci putem vorbi de un lapte vegetal curat 100%, fara  aditivi.
 

 


 

Suport clienti Program de lucru: Lu-Vi, 09:00-18:00

0720046738 office@biotransilvania.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!